Städtips

Topp 5 rengöringsprodukter du behöver för att hålla ditt kök rent

Inledning köksrengöring

Ett välstädat kök är inte bara en fröjd för ögat, det är också viktigt för att upprätthålla en hälsosam livsstil och undvika spridning av sjukdomar. För att uppnå detta, är det avgörande att ha rätt rengöringsprodukter till hands. I den här artikeln kommer vi att gå igenom de topp 5 köksrengöringsprodukterna som varje proffs har i sitt arsenal.

1. Diskmedel

Inget rent kök skulle vara komplett utan ett effektivt diskmedel. Det är det bästa verktyget för att ta bort fet, fastbränd mat och hålla dina tallrikar och bestick gnistrande rena. Välj ett diskmedel som är skonsamt för händerna men ändå kraftfullt nog att ta bort envis smuts och fett.

2. Allrengöringsmedel

Ett allrengöringsmedel är en mångsidig och oumbärlig produkt för att rengöra ytor och fläckar i köket. Det kan användas på diskbänkar, spisar, kakel och mycket mer. Se till att välja ett allrengöringsmedel som är effektivt mot bakterier samtidigt som det är skonsamt mot ytor och material.

3. Skurpulver

Skurpulver är ett utmärkt verktyg för att få bort envisa fläckar och smuts på kakel och andra ytor. Det är speciellt effektivt mot fett och ingrodd smuts. Applicera skurpulver på en fuktig trasa eller svamp och skura försiktigt ytan tills fläckarna försvinner.

4. Mikrofibertrasor

Mikrofibertrasor är ett oumbärligt hjälpmedel för att torka och polera ytor i köket. Dessa trasor är gjorda av ultratunna fibrer som effektivt fångar upp smuts och fläckar utan att behöva använda rengöringsmedel. Använd mikrofibertrasor för att torka av diskbänkar, köksredskap och andra ytor för en skinande ren finish.

5. Anti-bakteriell spray

För att bekämpa bakterier och odörer i köket är en anti-bakteriell spray ett oumbärligt redskap. Välj en spray som är effektiv mot olika typer av bakterier och använd den regelbundet på ytor som skärbrädor och diskbänkar. Detta hjälper till att hålla ditt kök hygieniskt och rent.

Slutsats

Att ha rätt rengöringsprodukter är avgörande för att upprätthålla ett välstädat och hygieniskt kök. Genom att använda de topp 5 rengöringsprodukterna som vi har gått igenom i den här artikeln, kommer du säkerligen kunna rengöra ditt kök som ett riktigt proffs. Så se till att införskaffa dessa produkter och ge ditt kök den kärlek det förtjänar!### Rätt användning av rengöringsprodukterna

Diskmedel

För att effektivt ta bort matrester och fett från dina tallrikar och bestick, applicera en liten mängd diskmedel på en fuktad svamp eller diskborste. Skrubba försiktigt i cirkulära rörelser och skölj noggrant med varmt vatten.

Allrengöringsmedel

Spraya allrengöringsmedel på ytan som behöver rengöras och torka sedan av med en mjuk trasa eller svamp. För envisa fläckar, låt allrengöringsmedlet verka i några minuter innan du torkar av.

Skurpulver

Fukt en trasa eller svamp och applicera en liten mängd skurpulver på den. Skura försiktigt på ytan där fläcken finns tills den försvinner. Se till att skölja noggrant med vatten för att avlägsna allt skurpulver efteråt.

Mikrofibertrasor

Använd mikrofibertrasor torra för att damma av ytor eller fukta dem lätt för att torka av och polera. Undvik att använda kemikalier tillsammans med mikrofibertrasor, eftersom de är utformade för att fungera bäst utan.

Anti-bakteriell spray

Spraya anti-bakteriell spray direkt på ytor som behöver desinficeras och låt den lufttorka. Använd regelbundet för att minimera bakterier och odörer i ditt kök.

Tips för att hålla ditt kök rent

 • Se till att torka av spill och fläckar så snart som möjligt för att undvika att de torkar och blir svårare att ta bort.

 • Använd grytlappar eller underlägg för att skydda ytor från varma grytor och kastruller, vilket minskar risken för fläckar och skador.

 • Rengör din diskborste regelbundet genom att skölja den med varmt vatten och låt den torka helt. Detta hjälper till att förhindra bakterietillväxt på borsten.

Avslutande tankar

Att hålla ditt kök rent och hygieniskt kan vara en enkel uppgift när du har de rätta rengöringsprodukterna till hands. Genom att använda diskmedel, allrengöringsmedel, skurpulver, mikrofibertrasor och anti-bakteriell spray i kombination med rätt tekniker och regelbunden rengöring, kommer ditt kök att vara en fröjd att använda och visa upp för gäster. Utöka din samling av rengöringsprodukter idag och ta steget mot ett skinande rent kök!

Hur du förhindrar dina takrännor från att ta skada

Vet du hur ska rengöra takrännor? Reparationsarbeten är tråkigt, tidskrävande och tröttsamt. Du kommer därför föredra att inte hamna mitt i sådant, och just reparation av takrännor är ett kostsamt arbete, men du har inget alternativ. En viktig roll spelas av dessa takrännor för att ditt hem ska fungera bra.

Guide till att rengöra takrännor

En takränna förhindrar att vatten tränger in i ditt hems fundament, vilket undviker vattenskador i och på utsidan av din fastighet. Det är viktigt att undvika skador på takrännorna för att säkerställa att de fungerar optimalt. Rengöring av takrännor är förstås inte ett roligt jobb men det är nödvändigt att säkerställa ditt hems framtid. För att kontrollera hur dina egna rännor fungerar, låt oss titta på några tecken som kan indikera hur väl dina takrännor mår:

Vattenläckor

Gör en inspektion av ditt hem närhelst det regnar och kontrollera att vatten inte rinner ut i hål från dina takrännor. Om du föredrar att inte gå ute i regnet, kan du välja en solig dag. Gå upp på ditt tak, ta lite vatten och häll det i rännorna för att kontrollera områden där det kan finnas läckor.

Trasiga takrännor

När du gör en inspektion från utsidan, kontrollera rännorna för hål och sprickor där regnvatten kan komma ut. Kontrollera fästanordningar som ansluter rännorna till ditt hus. Om dina rännor ser ut som om de håller på att falla från taket eller väggarna, är det rätt tid att göra reparationsarbetet. Det är bättre att göra detta innan den mer regniga årstiden börjar. Se till att du undersöker alla områden där du har elektriska ledningar.

Mögel och fukt

råd till att rengöra takrännor

Överskottsfuktighet i ditt hem skapar den perfekta miljön för mögel att frodas. Tillväxten av mögel gör således ditt hem till en riktigt riskabel plats att bo på för dig och din familj. Huvudorsaken till problemet kan vara spruckna avlopp eller rännor.

Mossa

Det är ingen tvekan om att du bör hantera små problem innan de blir till större problem, som du därmed kan få svårt att hantera. Prickar och missfärgningar som är gröna i färgen är den tidiga indikationen på mossutveckling. Mossa är en viktig orsak till extra vikt och stoppar upp i avloppet. Liksom alla andra material kan det leda till vattenläckor eller flyta över i rännorna.

Ruttnande fönster

Om du ser tecken på ruttnande tak, ruttnande fönster och färg som ramlar av på utsidan av ditt hus, så är det tydligt att vattnet når områden där det inte borde. Det betyder att rännorna som är fästa vid taket inte gör jobbet ordentligt. Du kan förhindra detta problem genom att anlita de bästa städfirmorna i Umeå för rengöring av ditt tak. Detta är också ett tydligt tecken på vattenskador. Detta kan undvikas av proffs som är experter på att lösa problem relaterade till vattenskador.

Hur kan man framgångsrikt rengöra badrumskakel

Vi vill alla att vårt badrumskakel är skinande rent. Det gäller framförallt för företag som tar emot besökare, gäster och kunder. Även hemma är hygienen i badrummet avgörande för din komfort och livskvalitet. Att rengöra badrumskakel gäller inte bara golven utan även väggarna, avställningsytor och duschar. Det betyder att det är ett stort ansvar att ta hand om allt som är kaklat i badrummet.

Olika metoder för att rengöra badrumskakel

Som tur är finns det många olika metoder för att rengöra badrumskakel, klinkers och ytor. Men att lära dig den säkraste och mest effektiva metoden för att ta bort smutsen hjälper dig få till en bra och sanitär städning av badrummet. Fortsätt läsa för att lära dig några av dessa säkra och effektiva rengöringstips för kakel och klinkers samt se våra rekommendationer.

Tips hur du blir av med lagrad smuts och rengöring av kakelplattor

tips på att rengöra badrumskakel

Regelbunden rengöring är det bästa sättet att undvika att smuts bygger upp på ditt kakel och förlänger livslängden på ditt kakel och klinkers. Det finns många rengöringsmedel på marknaden idag som kan användas för att regelbundet rengöra ditt kakel. Vissa av dem är fria från kemikalier, miljövänliga och barnvänliga.

Med tusentals rengöringsprodukter att välja från så är det lätt att bli överväldigad. Om du föredrar en enklare approach kan du helt enkelt använda vanliga rengöringsmedel för att rengöra kakel och klinkers istället. Här är en bra guide du kan referera till när det kommer till att rengöra och sanera ditt kakel.

Det här behöver du för att rengöra badrumskakel på bäst sätt

Kalkborttagningsmedel (t.ex CIF etc.)
Målarrakblad
Tandborste
Fogrengörare (T.ex Fugaproof, eller annat medel specialgjort för fogar)
Varmt vatten

Så här gör du:

 • Spraya på kalborttagningsmedlet rikligt på kakel och klinkers.
 • Låt det verka i fem minuter.
 • Använd ett målarrakblad för att försiktigt skrapa bort avlagringar. Håll bladet snett och dra det med en vinkel över kaklet.
 • Applicera fogrengöringsmedel till fogarna.
 • Låt fogrengöringsmedlet verkar i 10 minuter.
 • Skrubba ordentligt med en tandborste.
 • Skölj av med stora mängder varmt vatten.
 • Upprepa denna procedur varje vecka.

Det är varmt rekommenderat att rengöra och sanera ditt badrums klinkers, kakel och avlastningsytor minst en gång i veckan. Det förebygger fläckar, uppbyggnad av avlagringar, mögeltillväxt och dåliga dofter. Du kan lätt förlänga livslängden på ditt kakel och klinkers genom att implementera denna rengöringsrutin.

Ibland har kaklet ingen återvändo, oavsett hur mycket du rengör så förblir kaklet matt och tråkigt, skadat och till sist oattraktivt. Om det låter som kaklet i ditt badrum är det kanske dags att överväga en badrumsrenovering. Kontakta en lokal och pålitlig städfirma i Umeå som kan hjälpa dig ta hand om detta så kan du inom kort få ett nytt skinande rent badrum.

Prisvärda städtjänster för vårstäd och hemstädning

Städtjänster för hemstäd är den typ av rengöringstjänst som du kan använda varje dag eller vid enstaka tillfällen. Det finns stunder då arbetet med att städa och organisera bara är för mycket och tidskrävande. Det är då proffsen kan komma och hjälpa till. Om du är redo att göra en förändring och redo för att förbättra din livskvalitet så är första steget att hitta ett städproffs som kan hjälpa dig. Under en vårstädning finns det många saker som du vill att dessa proffs hjälper dig med när de besöker ditt hem.

Vad en städfirma kan hjälpa till med under ett hemstäd

Större delen av tiden hjälper städteam till med de flesta uppgifter. Du behöver bestämma dig i förväg för vilka saker du vill att städföretaget får gjort åt dig. Kostnaden för städtjänsten är oftast kopplad till vilka saker du vill att de gör. Men var inte rädd för att be om städhjälp. Många gånger så kan en anpassad städning organiseras för att inkludera alla de saker som du vill ha hjälp med, oavsett vad de är. Följande är några exempel på hur dessa proffs kan hjälpa dig att få ditt hem att se fantastiskt ut.

anlita vårt städföretag för hemstäd i dag!
 • Du kanske behöver hjälp att organisera dig. Kom ihåg att dessa proffs inte kan fatta beslut åt dig gällande vad du skall behålla eller inte men de kan hjälpa dig att organisera de saker du äger.
 • De kan hantera ordentliga städningar. Till exempel så kanske du behöver mer än en damning. Dina väggar, golvlister och andra saker kanske behöver tvättas av. Du kanske behöver en djupare rengöring.
 • Behöver du hjälp med möblerna? Ibland är denna typen av tjänst ett engångsbehov. Men ordentlig vård av dina möbler kan få tillbaka livet i din soffa och stolar.
 • Behöver du hjälp att packa upp eller packa ner? Många gånger erbjuder leverantörer dessa tjänster också. Du kommer själv behöva fatta besluten om vad som skall behållas och vart de skall förvaras, men de kan göra jobbet åt dig.
 • Behöver du hjälp med andra saker i hemmet? Du kanske behöver hjälp att tvätta fönster. Eller få insidan och utsidan av dina maskiner rengjorda. Du kanske behöver få din matta eller klinkers ordentligt tvättat.

Fördelar med att anlita en städfirma för hemstädning

När det kommer till hemstädning bör du se det som en möjlighet att fräscha upp ditt hem och förbättra din livskvalitet. Även om du är osäker på vilka städtjänster du behöver så finns det många saker dessa städfirmor erbjuder så att du kan återvinna området du lever i. Vänta inte med att kontakta ett proffs som kan hjälpa dig – Kontakta en prisvärd städfirma i Umeå idag!

Stopp i diskhon? Så löser du proppen med smarta reningslösningar

Har du stopp i diskhon? Att ha en diskho som fungerar ordentligt är en av de väsentliga sakerna vi ibland tar för givet. Ibland byggs hår, fett och annat skräp upp i dina rör vilket får ditt vatten att dränera långsamt eller sluta att dränera helt. Vad gör du när det händer? Innan du tar upp telefonen för att ringa en rörmokare, prova några av dessa reningslösningar.

Bästa avloppsreningsmetoderna för din igensatta diskho

Bakpulver och ättika

Tro det eller ej, det här gamla husmorstricket är användbart för mer än att bara göra pappers-vulkaner explodera. Den kemiska reaktionen mellan de två komponenterna kan hjälpa till att avlägsna allt som är igensatt i dina rör. Vid större stopp kan det dock inte vara mycket kraftfullt, men det kommer att fungera för små stopp i rören och det är också ett billigt alternativ.

Kemiska rengöringsmedel

Dessa rengöringsmedel kan komma i antingen en fast eller flytande form. De kan också innehålla blekmedel eller lut. Kemikalierna löser upp ämnen som hår eller fetter som orsakat uppbyggnad. Vattnet tvättar sedan partiklarna genom avloppssystemet. Kemiska rengöringsmedel kan hittas nästan var som helst där rengöringsmedel säljs och är relativt lätta att använda. Men de kan vara mycket farliga, så använd dessa med försiktighet. De kan skada din klädsel eller området runt ditt handfat. De kan också skada ögonen, huden och andningsorganen. Var noga med att följa alla anvisningar på etiketten och använd handskar eller annan skyddsutrustning.

Rengöringsverktyg för stopp i diskho

Det finns en mängd olika verktyg på marknaden som kan hjälpa dig med stopp i diskhon. En rörmokarorm är en spolad kabel eller fjäder som roterar ner i avloppet för att lossa allt som fastnat. Rörmokarorm och andra typer av verktyg är bra för att avlägsna fasta föremål och för att nå längre in i avloppet. Men de kan vara dyra att köpa eller hyra och kan repa keramiken.

Flatband och avloppsstavar är långa verktyg med spjuthuvuddesign som kan nå upp till 100 meter i ditt rör. De kommer inte heller att skada din keramik som andra verktyg. Vattenbaserade verktyg använder vattenkraft för att tvinga täppan att röra sig. Ett exempel på detta skulle vara en blåsa som man fäster på en trädgårdsslang. När vattnet byggs upp, skapar det tryck, vilket tvingar vattnet genom blåsan och in i röret. En fördel med denna metod är att den är mer miljövänlig än starka kemikalier som kan hamna i vattenförsörjningen.

Luftbaserade verktyg använder samma princip som de vattenbaserade verktygen. Luftbaserade verktyg tvingar luft genom röret för att attackera täppan. Denna metod kan dock sätta press på lederna i ditt rör, så använd dessa försiktigt.

Om allt annat misslyckas finns det rörmokare av en anledning. Sök efter en rörmokare om du är osäker på någon av dessa metoder, eller om du försökt utan resultat. Du kan vara säker på att få jobbet gjort med en rörmokare!

Behöver du städhjälp vid flytten? Tveka inte att kontakta bäst flyttstäd i Umeå redan idag!

Storstädning – En komplett rengöring av hemmet

När du flyttar in i en ny bostad, måste du rengöra den ordentligt så att du kan försätta huset i det skick som du själv väljer. Mestadels av tiden, är det mycket svårt för dig att komma till nya bostaden innan dina saker anländer så tvingas du att rengöra runt dem. Det finns flera saker att tänka på när man ska utföra en storstädning.

Hur man genomför en komplett storstädning vid inflyttning

Du kan börja med köket eftersom det är den viktigaste delen av ett hus. När du gör en rengöring vid inflyttning, behöver du olika rengöringsmedel för olika områden. Kontrollera att du har rengjort köksgolvet. Även om de tidigare ägarna sanerade innan de flyttade ut, måste du ändå rengöra lite själv.

Rengör vitvaror med bakpulver

Nu kan du gå till apparaterna. Du kan använda rengöringsmedel som bakpulver, eller rengöringspasta och en bra trasa att skrubba med. Välj inte ett tungt material eftersom du inte vill repa dina apparater. Använd ugnsrengöring för att rengöra inuti ugnen och lite fettlösande medel på ugnsgallret. En komplett rengöring vid inflyttning innebär att ta bort allt i kylskåpet och rengöra dem separat. Dessa inkluderar hyllor, lådor och papperskorgar. Se till att kylen är urkopplad innan du rengör den. Flytta den från väggen för att rengöra alla sidor, lämna sedan det öppet för att torka och lufta.

För köksskåp och garderober, använd milda rengöringsmedel för delarna på insidan och vara försiktig om de är målade eller fodrade. Om inte, se till att du placerar dem väl så att dina maträtter eller kläder arrangeras väl och i en god miljö. De flesta garderober och skåp är gjorda av trä så använd trä rengöring till dörrar och de bästa delarna, eftersom normala rengöringsmedel kan fukta träet och få den att lukta. I de fall där köksluckorna har fettfläckar, rengör med en blandning av bakpulver och vatten. När du utför en storstädning, se till att dina fönster är öppna för ventilation och borttagning av gamla lukter.

Klorfritt blekmedel

För diskbänkar och handfat, kan du använda ett klorfritt blekmedel för att rengöra dem. Det är bara att blanda blekmedel och vatten i en sprayflaska, spraya in på diskbänken och låt det verkar ett tag. Lägg även pluggarna i blekmedel och skölj diskbänken ordentligt för att avlägsna alla spår av blekmedel. När du fortfarande kan känna lukten av odör vet du att din städning inte är komplett. I sådana fall kan du hälla en blandning av bakpulver och vatten i avloppet och låta det verka i några minuter.

Storstädningen vid inflyttningen är klar inte om du inte har skrubbat dina väggar och golv. Detta är det sista och lättaste stället att rengöra eftersom allt du behöver är vatten, trasa, mopp och tvål. Dammsug mattor eller så kan du välja att köpa dina egna mattor och måla dina väggar i en valfri färg.

Kontakta oss för städhjälp i Umeå med din storstädning!

Priser Städning Umeå

Bäst Flyttstäd Umeå kan erbjuda – bra pris och rekommenderade städtjänster i toppklass! Vi är en lokal städfirma som kan leverera slutstädning och flyttstädning i Umeå med omnejd till konkurrenskraftiga och billiga priser. Vårt städbolag har goda referenser, högt omdöme och vi är specialister på städservice i hela Västerbotten.

Städtjänster vi erbjuder

Vi tar oss naturligtvis även an städjobb såsom hemstädning, abonnemangsstädning, kontorsstädning, trappstädning, bostadsstädning, städhjälp, byggstädning, slutstädning, visningsstäd, studentstäd, stugstädning och dödsbostädning för att nämna några av våra rengöringstjänster.

Priser för flyttstädning i Umeå av Villor/Radhus/Lägenheter. Fönsterputsning ingår!
KVMPRISEfter RUT
0-49fr.4200Kr2100Kr
50-59fr.4500Kr2250Kr
60-69fr.5000Kr2500Kr
70-79fr.5500Kr2750Kr
80-89fr.6000Kr3000Kr
90-99fr.6300Kr3150Kr
100-109fr.6700Kr3350Kr
110-119fr.7200Kr3600Kr
120-129fr.7600Kr3800Kr
130-139fr.8100Kr4050Kr
140-149fr.8700Kr4350Kr
149 +OffertOffert
För städning av tilläggsytor tillkommer debitering enligt följande (Efter RUT-avdraget):
Tilläggsytor - Efter RUT
BalkongInglasad Balkong/AltanFörråd
150Kr300/500Kr200Kr

Hör med oss om det är några andra tilläggsytor du vill få städat!

GarageVattenlåsPersiennerBastu/Spa
300Kr150Kr150Kr400Kr

Fönsterputs ingår alltid

Fönsterputs ingår ALLTID om du anlitar oss för att flyttstäda Din bostad. Låt oss ta hand om din bostad så den blir noggrant städad så att det blir trevligt för nästa person att flytta in.

Vi har även städgaranti vilket innebär att om du efter städning besiktigar städningen tillsammans med städledaren och har möjlighet att påvisa eventuella brister och få dem åtgärdade.

Kontakta oss gärna om du har några frågor angående städningen eller priser.

Är du intresserad av att boka upp en flyttstädning eller om du har några frågor till oss på Flyttstädningsakuten. Maila oss, eller fyll i formuläret, så återkommer vi omgående.

Mail: umea@flyttstadningsakuten.se
Tel: 010-1647900

Kontorets öppettider:
Vardagar: 08.00 – 17.00

Lunch mellan: 12.00 – 13.00
Helgdagar – Stängt

Även om kontoret är stängt genomför vi städningar helger och helgdagar.

Mattrengöring – Rekommendationer för att rengöra matta

Mattrengöring är inte en så stor börda så länge du ser till att personen som rengör din matta är kvalificerad och använder säker utrustning för att rengöra just din matta. Du bör också ha koll på hur ofta din matta bör ytrengöras samt djuprengöras.

Mattrengöring – Tips

Vanligen med ytrengöring så rekommenderas dammsugning en gång i veckan medan djuprengöring rekommenderas en gång per år. Men om det finns mycket ”fottrafik” på mattan, husdjur i huset eller om mattan är nära ett mycket dammrikt område i huset så kan det vara en bra idé att använda yt- och djuprengöra oftare.

Rengör mattan ofta

De flesta tillverkarna säger att det är en bra idé att rengöra oftare istället för sällan, för att skydda mattfibrerna. De flesta professionella rengörare rekommenderar också ofta rengöring så dem som använder mattan inte exponeras för damm eller andra allergier. Faktum är att, om fukt samlas i mattan så kan det bli en grogrund för bakterier.

Rengöringsmetoder för att rengöra mattor

När du ska välja rengöringsmetod så är det viktigt att du identifierar fibern. Exempelvis, en matta gjord från grovt syntetiskt fiber, behöver inte underhållas lika ofta, och kan enkelt schamponeras utan att ta skada. Dock, en matta från mjuka naturliga fibrer såsom ull, behöver underhållas ofta, och kan lätt skadas av starka rengöringsmedel eller maskiner med hårda borstar som snurrar fort. I dessa fall är en kraftfull maskin inte det bästa valet.

Maskiner för mattrengöring

Därmed måste mattrengöringsmaskiner väljas försiktigt såväl som deras tillbehör. Rengöringsmedel och rengöringsmetod bör också väljas försiktigt. Rengöringsmedel bör vara svaga så de varken skadar mattan eller personen som använder det. Ett starkt rengöringsmedel kan skada mattfibrerna. Val av rengöringsmetod bör matcha tillverkarens rekommendationer.

Vanligen rekommenderar tillverkarna rengöring antingen med ånga eller utsug som lämpligaste djuprengöringsmetoden. Mattor med fina fibrer som siden, rekommenderas ”torra pulver”-metoden. Detta pulverbaserade rengöringsmedel bör också vara milt så den inte skadar mattan eller användaren som rengör. Det bör inte heller finnas någon i närheten vid rengöringen så att pulvret inte kan besvära någon annan under tiden.

Flyttstäd Umeå ger Dig smarta städtips

Putsa silver – Putsa som de professionella gör


Kan du putsa silver korrekt? Du kanske undrar varför du aldrig kan få dina gamla smycken att skina som om de vore nya? Kanske undrar du varför ett 150-kronors silverobjekt på en marknad inte har något av den glans och yta som ett nytt 1 200 kronors föremål i en guldsmedsaffär har?
Nå, låt mig snabbt ta dig igenom den process som proffs jobbar med för att ge smycken sin vackra finish.

Hur en juvelerare arbetar med att polera samt putsa silver och guld

När ett smycke eller annat föremål kommer tillbaka från gjutningen och har små metallflisor kvar på kanterna eller om det är ojämnt och ser ut som om det har blivit sandblästrat, gör jag följande för att ge det en slät och fin yta.

10 steg till silverputsning


1. Jag börjar med en tung fil för att ta bort skarpa flisor och de rester som finns kvar från gjutningen.

2. Nästa steg är att använda en lätt metallfil för att fila föremålet så slätt som möjligt. Jag använder även runda, fyrkantiga och triangulära filar för att nå svåråtkomliga delar av föremålet.

3. Därefter använder jag sandpapper av olika kvaliteter. Jag börjar med ett mellangrovt sandpapper och slipar hela föremålet. Nästa steg är att göra samma sak ytterligare en gång, nu med ett finare sandpapper.

4. Sedan placerar jag föremålet i en tumbler med slipmedel, ofta bestående av små metallkulor och spetsiga bitar av rostfritt stål samt en vattenlösning. Där poleras föremålet – vanligen i flera timmar.

5. När trumlingen är klar övergår jag till att använda ett slipband, för att kunna slipa håligheter och fördjupningar där mina andra verktyg inte når till. Jag trär in slipbandet genom hålen för att polera insidan av dem. Det är ett krävande arbete som tar mycket tid och som jag inte är förtjust i att göra.

Tripoli-polering

6. Nästa steg är att använda en mekanisk fettpolermaskin. Den kallas Tripoli, och kommer faktiskt ursprungligen från Tripoli och den används för att polera föremålet.

7. Efter Tripoli-poleringen stoppar jag föremålet i ett ultraljudsbad med en lösning av varmt vatten och diskmedel, för att rengöra det från alla rester av fettpoleringen.

8. Sedan är det dags för ytterligare en polering, nu i en polishmaskin som kallas Rouge. Det är en röd polish som ger mina föremål en högglansig yta.

9. Åter till ultraljudsbadet för att i ca 20 minuter avlägsna rouge-polishen. Sedan torkar jag, försiktigt, föremålet med en mjuk trasa.

10. Äntligen är det dags för den sista finpoleringen för hand. Med hjälp av en impregnerad mjuk trasa och den sista manuella poleringen ger jag mina föremål en praktfull, gnistrande finish.

Det är det hela! Nu är det klar och jag lägger försiktigt föremålet eller smycket i ett skrin – utan att röra det med fingrarna. Oftast bär jag handskar, så att det inte blir några fingeravtryck på föremålet.

Om du nu har burit din vigselring dygnet runt i tio år och tar av dig den för att försöka polera den, så förstår du kanske varför du aldrig kan komma i kapp mig.

Rengöring diskmaskin – Tips för en renare disk

Som ett serviceföretag får vi ständigt frågan ”Varför diskar inte min diskmaskin bättre”. När vi diagnostiserar  ”dålig rengöring” klagomål de viktigaste saker vi vill veta:

Diskmaskinens hemligheter – Rengöring av diskmaskin

 • Är vattnet varmt nog?
 • Använder du ett bra diskmedel?
 • Använder du en sköljtillsats?
 • Hur laddar du maskinen?

1) Vattentemperatur

De flesta tillverkare rekommenderar minst 50 grader för diskmaskinen att påbörja rengöringsprocessen, 60 för att ta bort matrester och 70 för att sanera och ta bort bakterier. I restauranger ökar de diskmaskinstemperaturen till 80 grader för att uppfylla hälsokraven. Konsumenter som missförstått dessa krav har lett till problem att förstå varför hushållsdiskmaskinen inte diskar så rent som man önskat.

2) Använd bra maskindiskmedel

Vi föreslår alltid att du använder ett maskindiskmedel från ett välkänt varumärke. Ett bra maskindiskmedel är alltid värt priset. Så undvik de som är jättebilliga, eller de som påstår att de rengör disken plus allt annat i huset. Om du är osäker, fråga dina grannar och vänner vad de använder.

När du hittar ett som fungerar för dig håller du fast vid det… även om det kostar mer än andra.

Vissa diskmedelstillverkare erbjuder nu en produkt som kombinerar diskmedel med sköljtillsat. Andra erbjuder ett diskmedel som innehåller en speciellt fettlösande medel. Ytterligare andra är i tablettform eller inneslutet i en plastficka som löses upp.

3) Sköljtillsatser

Detta är något som glöms bort när gratisprovet som följde med diskmaskinen är slut.

Dess uppgift är att göra att vattnet rinner av disken snabbare så att den kan torka snabbare. Utan den skulle det finnas små vattenpärlor på disken i slutet av cykeln. Särskilt glasen skulle få vattenfläckar eller ha gryniga resten. Så om dålig rengöring är ett problem, kontrollera nivån av sköljtillsatsen.

Men kom ihåg att bara tillsätta en eller två droppar i varje maskin. Lite sköljtillsats räcker länge. Så länge att kunderna ofta tycker att det inte har lagts till och skyller på tillsatsen som problemet.

4) Korrekt lastning av din diskmaskin

Slutligen glöm inte att sättet att ladda maskinen drastiskt kan påverka hur väl disken rengörs.

Korrekt laddning kommer att tillåta att vattnet tränga in alla skrymslen och vrår. Försök följande:

 1. Koppar och glas på övre korgen med botten upp
 2. Plattor på bottengallret allt vänt i samma riktning
 3. Skålar i båda gallrena, men alla vända åt samma håll
 4. Bestiken blandade i plastshållaren (knivar, gafflar, skedar tillsammans i alla fack) för att undvika klyftor mellan dem
 5. Stora objekt, till exempel spatlar, fastställa ovanpå gallret

Diskmaskinens effektivitet

Om din diskmaskin har ett mekaniskt problem kan det resultera i dålig rengöring. Allt från lågt vattentryck, trasig pump, inte dränerar helt eller ett igensatt filter kan vara orsaken.

Ta kontakt med ett städföretag Umeå som kan städning!