Mattrengöring – Rekommendationer för att rengöra matta

Mattrengöring är inte en så stor börda så länge du ser till att personen som rengör din matta är kvalificerad och använder säker utrustning för att rengöra just din matta. Du bör också ha koll på hur ofta din matta bör ytrengöras samt djuprengöras.

Mattrengöring – Tips

Vanligen med ytrengöring så rekommenderas dammsugning en gång i veckan medan djuprengöring rekommenderas en gång per år. Men om det finns mycket ”fottrafik” på mattan, husdjur i huset eller om mattan är nära ett mycket dammrikt område i huset så kan det vara en bra idé att använda yt- och djuprengöra oftare.

Rengör mattan ofta

De flesta tillverkarna säger att det är en bra idé att rengöra oftare istället för sällan, för att skydda mattfibrerna. De flesta professionella rengörare rekommenderar också ofta rengöring så dem som använder mattan inte exponeras för damm eller andra allergier. Faktum är att, om fukt samlas i mattan så kan det bli en grogrund för bakterier.

Rengöringsmetoder för att rengöra mattor

När du ska välja rengöringsmetod så är det viktigt att du identifierar fibern. Exempelvis, en matta gjord från grovt syntetiskt fiber, behöver inte underhållas lika ofta, och kan enkelt schamponeras utan att ta skada. Dock, en matta från mjuka naturliga fibrer såsom ull, behöver underhållas ofta, och kan lätt skadas av starka rengöringsmedel eller maskiner med hårda borstar som snurrar fort. I dessa fall är en kraftfull maskin inte det bästa valet.

Maskiner för mattrengöring

Därmed måste mattrengöringsmaskiner väljas försiktigt såväl som deras tillbehör. Rengöringsmedel och rengöringsmetod bör också väljas försiktigt. Rengöringsmedel bör vara svaga så de varken skadar mattan eller personen som använder det. Ett starkt rengöringsmedel kan skada mattfibrerna. Val av rengöringsmetod bör matcha tillverkarens rekommendationer.

Vanligen rekommenderar tillverkarna rengöring antingen med ånga eller utsug som lämpligaste djuprengöringsmetoden. Mattor med fina fibrer som siden, rekommenderas ”torra pulver”-metoden. Detta pulverbaserade rengöringsmedel bör också vara milt så den inte skadar mattan eller användaren som rengör. Det bör inte heller finnas någon i närheten vid rengöringen så att pulvret inte kan besvära någon annan under tiden.

Flyttstäd Umeå ger Dig smarta städtips